Ormanların Önemli Olmasının 15 Nedeni
|Ormanlar, dünyadaki tüm toprakların neredeyse üçte birini kaplamaktadırlar ve gezegenin en yoğun, en çeşitli yaşam koleksiyonu için hayati derecede altyapı sağlamaktadırlar. İnsanoğlu bu durumu umursamayıp ekonomik kaygıları ve bilinçsiz davranışları ile her yıl milyonlarca dönümlük ormanların katledilmesine sebep olmakta dolayısıyla da dünyanın en değerli ekosistemlerini tehdit etmensine izin vermektedir. Bu yazımızda ormanların bizler için yaptıkları ve onların bu kadar önemli olmasındaki 15 nedene değineceğiz.
1- Nefes almamıza yardımcı olurlar
Hepimizin bildiği gibi ormanlar yaşamımız için gerekli olan oksijeni, soluduğumuz veya yaydığımız karbondioksiti emip, bir takım kimyasal ve biyolojik olaylar ile oksijen üretmektedir. Ayrıca tek bir olgun, yapraklı ağacın 10 kişinin günlük oksijen ihtiyacını karşılayabildiği tahmin edilmektedir.
2- Bir ağaçtan daha fazlasıdırlar
Gezegenimizdeki bilinen türlerin neredeyse yarısı, karada bulunan biyoçeşitliliğin ise %80’i ormanlarda yaşamaktadır. Tropik yağmur ormanları biyoçeşitlilik bakımından oldukça zengin olmasına karşın orman tahribatı nedeniyle ciddi tehdit altındadır.
3- İnsanların da yaşam alanıdır
Ormanların yaklaşık 300 milyon insan için ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz? Evet, bu kadar insan ya orman içerisinde ya da orman kuşağı yakınlarında yaşamını sürdürmektedir.
4- Bizleri serin tutarlar
Yaz sıcağında gözlerinizin bir ağaç gölgesi aradığı oldu mu? Ya da bir ağacın altında soluklandığınız oldu mu? Ağaçlar gövde ve yaprakları ile gölge oluşturarak bulunduğu yerin serin kalmasını sağlamaktadırlar.
5- Gezegenimizi serin tutarlar
Küresel ısınmanın ana kaynağı aşırı karbondioksit salınımıdır. Karbondioksit miktarı arttıkça gezegenimizin ısının da artmasına neden olmaktadır ancak bitkiler yaşamlarının devamı ve besin üretimi için fotosentez yaparken bir miktar karbondioksit kullanırlar. Özellikle de ağaçlar büyük miktarda CO2’i bünyesinde tutarak karbondioksit salınım miktarını hafifletmektedir.
6- İklimlerin oluşmasına katkı sağlarlar
Ormanlar kendi iklimlerini oluşturabilme ve çevresindeki hava olaylarına şekil verme konusunda oldukça başarılıdır. Özellikle de Amazon ormanları gibi büyük çaptaki ormanlar çevresindeki iklimin şekillenmesinde ve yağış oluşumunda aktif rol alabilmektedir.
7- Selle mücadelede oldukça başarılıdırlar
Ağaç kökleri, şiddetli yağmurlarda toprağın daha fazla sel suyunu emmesine yardımcı olurken akışı yavaşlatarak toprak kaybını önler.
8- Rüzgarı engellerler
Orman yakınında tarım yapmak tarla zararlılarının doğal düşmanlarını içerisinde barındırdığı için iyi bir biyolojik mücadele sağlamanın yanında tarladaki bitkileri şiddetli rüzgarlara karşı koruyarak onların hasar almalarını engellemektedirler. Ayrıca oluşan hafif rüzgar sayesinde daha verimli tozlanma ve verim artışı gözlemlenebilmektedir.
9- Toprağı yerinde tutarlar
Ağaçların oluşturduğu kök ağı ile toprağın aşınıp, taşınmasına neden olan rüzgar ve su gibi faktörleri absorbe ederek toprağın erozyon, heyelan veya toz fırtınası ile taşınmasını ciddi oranda engeller.
10- Kirli toprağı temizlerler
Ormanlar bazı kirletici maddeleri temizlemek için kendilerini filtre olarak kullanabilmektedirler. Ağaçlar tehlikeli toksinleri bünyelerine alarak onları ortamdan uzaklaştırabilir veya daha az tehlikeli olmaları için bir takım tepkime ile onları dönüştürebilirler.
11- Kirli havayı temizlerler
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi ormanlar bizim ciğerlerimiz gibidir. Havada bulunan karbondioksite ek olarak karbon monoksit, kükürt dioksit ve azot dioksit gibi birçok kirketiciyi bünyelerine hapsederek hava filtrasyonu sağlayabilmektedirler.
12- Gürültü kirliliğini önlerler
Son zamanlarda özellikle de büyük şehirlerde sıklıkla kullanılmaya başlayan gürültü sorununun çözümü olan yeşil bariyerlerin çıkış noktası olan ormanlar iyi birer gürültü emicidir. Yapıları gereği yüksek sesi adeta bir sünger gibi emerek kirliliğin önüne geçmektedirler.
13- Besin ve ilaç hammaddesi kaynağıdırlar
Ormanlarda yetişen binlerce bitkinin meyvesi veya kendisi bizler için besin kaynağı olmanın yanında bazı bitkilerinin içerisinde bulunan bileşikler kanser gibi hastalıkların tedavisi için umut verici ilaçlara dönüşmektedirler.
14- Toplumlar için iş kolu yaratırlar
Birleşmiş Milletler raporuna göre 1,5 milyardan fazla insanın geçimi ormanlara bağlı ve bu sayının da 10 milyona yakını da doğrudan orman yönetimi ve korunmasında görevli kişilerden oluşmaktadır.
15- Rahatlamamıza yardımcı olurlar
Son olarak hepimizin bildiği gibi yeşil insana huzur vermektedir. İnsanoğlu orman ve yeşilin olduğu her yerde kendi iç benliğine geri dönerek iç huzura ulaşmaktadır ve kendini daha rahat hissetmektedir.
Kısacası ormanların sadece bir ağaç topluluğu olmadığını, gezegenimizdeki herkes için ne kadar vazgeçilmez olduklarını, onlar olmadan yaşamımızın devamının söz konusu olmadığını ve ormanlarımızın korunması için adımlar atmanız gerektiğine bu yazımızda sizler için değindik bir başka yazımızda sizlerle tekrar buluşabilmek dileğiyle…