Evde Bitki Nasıl Yetiştirilir? - Yeşil Adım
Yeşil Adım Telegram Kanalı
KatılButona tıklayarak Telegram kanalımıza katılabilirsiniz.

Evde Bitki Nasıl Yetiştirilir?

bitki yetiştirmek saksı viyol çimlendirme

Zor günler geçirdiğimiz bugünlerde insanlık evde kalarak süreci atlatmaya çalışıyor. İnsanoğlu bugüne kadar üretimden çok tüketim odaklı yaşamayı tercih ettiği için doğa bu yükü kaldıramayarak çeşitli noktalardan patlak vermiştir. Birçok insanın evde kaldığı bugünlerde aslında doğaya ne kadar muhtaç olduğumuzun, gezegende sadece insanlığın yer almadığının ve üretimden çok tüketim yaptığımızın toplumlar olarak farkına varmış bulunuyoruz. İşte bu yazımızda sizler için evde bitki nasıl yetiştirebileceğimize değindik.

Varoluşun Simgesi: Tohum

Tohum canlıların özüdür. Hayvandan bitkiye tüm canlılar tohumdan (embriyodan) meydana gelmektedir. Siz ona ne kadar şefkat gösterirseniz o da size tüm cömertliğini sunar. Bitki yetiştirmekteki en temel husus iyi bir tohumluğa sahip olmaktan geçiyor. Canlılığını koruyan, iri taneli tohumlar yetiştiricilikte önemli noktalardan birisidir. Bitki yetiştirmeye karar verdiyseniz yediğiniz meyvesebzelerden, yerel üreticilerden veya tohum satışı yapılan herhangi bir yerden yetiştirmek istediğiniz tohumu temin etmekle başlayabilirsiniz. Evde hızlı bir şekilde yetiştirebileceğiniz bazı lezzetli bitkileri marul, soğan, maydanoz, havuç, ıspanak, domates vb. olarak sıralayabiliriz. Tohumlarınız hazırsa başlıyoruz…

tohum

Adım 1: Tohumların Kontrolü ve Uyandırılması

Bu adımda daha önce evde kuru fasulye, mercimek vb. yemekler yapmış kişiler için oldukça tanıdık bir işlemden bahsedeceğiz. 🙂

Elde ettiğiniz tohumları bir kabın içine koyunuz ardından tohumları bol su ile buluşturarak tohumun kalınlığına göre 24-48 saat suyun içerisinde bekletiniz. Bu süre zarfında tohumlar hem içerisine su alarak kabuğu şişecek böylece kolayca çimlenecek hem de yetiştirmek için ideal olan tohumları kontrol etmiş olacaksınız. Sürenin sonunda suyun üzerinde yüzen tohumları bir kenara alınız. Dibe çöken tohumlarımız birazdan toprakla buluşacak verimli ve canlılığı yüksek tohumlardır.

toprak hazırlığı bahçecilik

Adım 2: Toprağın Hazırlanması

Eğer bahçeniz varsa çok gölge kalmayacak bir noktada toprağı yüzeysel çapalayarak işlemek ve bitki yetiştireceğiniz alanı yabancı otlardan temizlemekte fayda var. Burada dikkat etmeniz gereken nokta derin yarıklar oluşturmamaya özen göstermeniz olacaktır. Çünkü derin yarıklara denk gelen tohumlarınızın toprak üstüne çıkması oldukça zordur. Bitkilerinizi balkonunuzda veya cam kenarında yetiştirmeyi düşünüyorsanız, tohum miktarınıza bağlı olarak bir veya birkaç saksıya ve saksılarınızın boyutu kadar da toprağa ihtiyacınız olacak. Burada küçük bir ipucu vermeden geçmeyelim. Dilerseniz saksı satın almak yerine eski günlerde olduğu gibi yoğurt kovalarını saksı olarak değerlendirebilirsiniz. 🙂 Saksınız da hazırsa bir miktar torfu/toprağı saksının ağız hizasından bir iki parmak az olacak şekilde doldurup fazla bastırmadan elinizle sıkıştırınız. Ayrıca toprak içerisinde taş veya büyük parçalı nesnelerin olmamasına dikkat etmeniz de önemli bir nokta. Burayı da hallettiyseniz harika, artık toprağınız da hazır!

tohumlama ve tohum ekimi

Adım 3: Tohumların Ekimi

Daha önceden hazırlamış olduğunuz tohumları toprağa ne çok sık ne de çok seyrek olacak şekilde ideal aralıklarla toprağın üstüne nazikçe çok derine olmayacak bir biçimde ekelim. Eğer tohumunuzun hangi yöne doğru ekilmesini tam olarak bilemiyorsanız burada yer çekiminden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Elinize bir tohumu alıp yere doğru bıraktığınız zaman tohum doğada olduğu gibi toprağa yerleşecektir. Deneyde gördüğünüz şekilde ekim yaparsanız tohum düzgün bir biçimde gelişimine devam edecektir. Tohumlarımızı ektikten sonra sıra üstünü örtmekte. Tohumların boyutuna bağlı olarak 1-2 parmak kalınlığında toprak ile üzerlerini örtelim ve çok bastırmadan toprağın sıkışmasını ve tohumla temas etmesini sağlayalım.

tohum su ve sulama

Adım 4: Sulama

Ekimden sonra can suyu olarak adlandırdığımız ilk su bitki için oldukça önem taşımakta. Toprak hafif nemli olacak şekilde sulayınız. Ardından düzenli olarak kontrol edip toprağın ilk birkaç hafta çok aşırıya kaçmayacak şekilde nemli kalmasını sağlayınız. Ayrıca saksıda yetiştirecek olanlarımız için saksınızın altında birkaç ufak deliğin olması fazla suyun atılmasını sağlayacaktır. Saksınızda delik olmaması halinde fazla su bitkinizin çürümesine sebep olabilir bu yüzden bu konuya dikkat etmeniz önemle tavsiye edilir.

salkım domates

Adım 5: Sabırla Beklemek

Tohumlarınızın size ve güneşe “merhaba” demesi birkaç gün ile birkaç hafta sürecektir. Bu süre boyunca sabırla bekleyip, bitkilerinizi özenle gözlemleyip, ihtiyaçlarını gidermeniz halinde size yakın zamanda meyveleri ile mükafatlandıracaktır.

Yazımıza burada son verirken umarız evde bitki yetiştirme rehberimiz sizin için yararlı olmuştur. Aklınıza takılan sorularınız varsa hemen altta yer alan yorum kısmından bizlere sorunuzu sorabilirsiniz. Ayrıca sosyal medyada #EvdeYetiştiriyoruz hashtag (etiketi) ‘ini kullanarak ve @yesiladimorg hesabımızı etiketleyerek yetiştiricilik süreçlerinizden bizleri haberdar edebilirsiniz.
Son olarak doğa ile barış içerisinde, tüketimden çok üretim yaptığımız yarınların olması dileğiyle sağlıklı günler dileriz…

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.